Doe het met bloemen
De bloemist levert, kiest, schikt, presenteert en verkoopt verse, gedroogde of artificiële bloemen, groene en bloeiende planten. De handelaar wordt florist, bloembinder of bloemschikker genoemd als hij zijn producten verwerkt in bloemstukken en decoratieve elementen. De bloemist komt tegemoet aan de specifieke vragen van de klant voor speciale gelegenheden, zoals huwelijken, begrafenissen en recepties. Hij geeft ook advies over het onderhoud van bloemen en planten.
Marktanalyse
-
Op basis van de BTW aangiften blijkt dat er in België ongeveer 4.124 bloemen- en plantenzaken waren in 2011. Dat aantal is licht dalend tegenover de vorige jaren.
-
Sierteeltproducten, zowel snijbloemen als potplanten, worden meestal gezien als luxegoederen. Het is een van de eerste uitgaven die sneuvelen op het moment dat consumenten moeten besparen. De verkoop van bloemen en planten heeft het dan ook zwaar te verduren in het moeilijke economische klimaat.
-
60 procent van de kleinhandelszaken zijn in Vlaanderen gevestigd. De provincies Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen samen tellen bijna de helft van het totale aanbod aan bloemen- en plantenzaken. In West-Vlaanderen zijn er veel bloemen- en plantenzaken in de grensstreek gevestigd. Zij richten zich specifiek op Franse klanten. In Frankrijk zijn bloemen en planten namelijk veel duurder dan in België.
-
De concurrentie van branchevreemde zaken is een groot probleem. Het gaat om winkels die bloemen en planten verkopen als nevenactiviteit, aan een lage prijs en vaak tegen een minderwaardige kwaliteit.
Vestigingsvoorwaarden
Bij het opstarten van een bloemen- en plantenzaak is devestigingsreglementering niet van toepassing. De zaakvoerder moet enkel een attest van basiskennis van bedrijfsbeheer voorleggen.
Financiële achtergrond
De Koninklijke unie van de floristen van België (KUFB) en het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners (AVBS) zijn van oordeel dat de omzet van een bloemen- en plantenzaak zonder werknemers minimaal 74.368,06 tot 99.157,41 euro moet bedragen om rendabel te zijn. Voor een bloemen- en plantenzaak met twee voltijdse werknemers moet de minimale omzet 173.525,47 euro bedragen.
De drie belangrijkste producten in het assortiment van een bloemen- en plantenzaak op het vlak van de omzet, namelijk snijbloemen, bloemstukken en potplanten, hebben een opslagmarge die respectievelijk 210 procent, 211 procent en 206 procent van de aankoopprijs bij de groothandelaar bedraagt. De meest winstgevende producten in het assortiment zijn de geschenkartikelen. Deze worden verkocht met een opslagmarge van 220 procent. De gemiddelde opslagmarge voor alle producten bedraagt 208 procent.
Uitrusting
De gemiddelde oppervlakte van een bloemen- en plantenzaak is 122,02 vierkante meter.
De drie belangrijkste activiteiten van de bloemenzaak zijn de verkoop van snijbloemen, bloemstukken en potplanten. Opvallend is ook dat veel kleinhandelszaken diverse artikelen (78 procent) en geschenkartikelen (67 procent) opnemen in hun assortiment. Onder diverse artikelen worden onder meer bloembakken, potten, manden en vazen verstaan.
Slechts 1 op de 4 ondervraagde zaakvoerders is van mening dat een familielid de zaak zal overnemen. Volgens KUFB en AVBS is dit te wijten aan de hoge instapprijs. Het starten van een nieuwe bloemen- en plantenzaak is veel goedkoper dan de instapprijs in geval van overname.
Handig om te weten
De gemiddelde uitgave van een Belgisch gezin aan bloemen en planten bedroeg in 2012 volgens de FOD Economie 179 euro. In Vlaanderen was dat 191 euro. Dit is een lichte stijging in vergelijking met de vorige jaren.
De sector nog heel wat potentieel. Op lange termijn blijft het budget dat consumenten willen besteden aan snijbloemen en planten stijgen. Daar komt bij dat met de inkomensgroei in de opkomende markten er ook een hogere verkoop te verwachten valt. Rusland is nu bijvoorbeeld een van de snelst groeiende bloemenmarkten.
De grootste groep zaakvoerders in een bloemenzaak (38 procent) heeft de studies van hoger algemeen of technisch secundair onderwijs beëindigd. 30 procent heeft hoger onderwijs van het korte type gevolgd, een minderheid van de zaakvoerders heeft universiteit, hoger onderwijs van het lange type doorlopen of enkel lager secundair onderwijs gevolgd.
73 procent van de ondervraagde kleinhandelszaken zijn eenmanszaken, 20 procent heeft de rechtsvorm van een bvba en slechts 4 procent is een nv. Gemiddeld zijn er 65 procent vrouwen en 35 procent mannen werkzaam in de kleinhandelszaken.
Nuttige adressen
Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners
Denen 157
9080 Lochristi
09-326.72.10
http://www.avbs.be
Koninklijke Unie der Floristen van België
Oorlogskruisenlaan 125 Bus 7
1120 Brussel
02-242.27.58
http://www.kufb.be
FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie
Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel
Tel. (gratis nr.): 0800 120 33
http://economie.fgov.be
Unizo
Spastraat 8
1000 Brussel
078-35.39.39
www.unizo.be Xavier Huysmans - Laatste update op 22/06/2014